Zupa chłopska [PRZEPIS]

Składniki:

4 białe kiełbasy

12-15 ziemniaków

2-3 ząbki czosnku

1/2 pęczka pietruszki

3 łyżki majeranku

1 łyżka soli

pieprz do smaku

Zacierka:  100g mąki, 1 jajko, szczypta soli. Zagniatamy ciasto, rolujemy w palcach i formujemy drobne kluseczki.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy wodą. Dodajemy białą kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy sól i pieprz. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy zacierkę i gotujemy około 5 minut.

Posypujemy natką pietruszki.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *