Batony Go On! Sante – doskonała przekąska o każdej porze dnia

Pyszne, zdrowe i absolutnie wyjątkowe batony dla osób aktywnych. Zawierają między innymi bogate w aminokwasy białko serwatkowe, inulinę – naturalny prebiotyk i zaspokajają ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12! Przeznaczone są dla osób aktywnych fizycznie, ale też wszystkich, którzy z różnych przyczyn nie mają czasu na zdrowe posiłki. O czym mowa?

 

B jak BIAŁKO SERWATKOWE WPC 80

Białko WPC 80 to koncentrat białek serwatkowych o zawartości białka wyższej niż 80%. Uzyskuje się je poprzez usunięcie pewnej części składników niebędących białkiem z serwatki. 100 g WPC 80 dostarcza 412 kcal, 5 g węglowodanów oraz 7 g tłuszczu. Jest ono źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz sodu. Serwatka jest efektem ubocznym produkcji sera. Dopiero od niedawna nowe technologie umożliwiają rozdzielenie
i pozyskanie z niej frakcji białek serwatkowych, które należą do protein o najwyższej wartości odżywczej, dzięki czemu są łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym. Białko serwatkowe zawiera zbiór wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego zalecane dzienne spożycie wynosi dla kobiet 41 – 72 g, a dla mężczyzn 45 – 81 g. – Głównym źródłem białka są produkty, takie jak mięso, drób, jaja, ryby, warzywa strączkowe oraz nabiał. Jeden baton proteinowy Go On! stanowi około 10% tych wartości, więc może być traktowany jako element dodatkowy zwiększający pulę dobrze przyswajalnego białka w organizmie. Ponadto batony te wyróżniają się właściwą proporcją białka do węglowodanów 1:2, co przyczynia się do przyrostu masy mięśniowej i jego właściwego wykorzystania przez organizm – mówi Ewa Tomczyk, specjalista ds. żywienia Sante.

G jak GLUTATION

Aminokwasy zawarte w białku serwatkowym produkują naturalny przeciwutleniacz – glutation. Jest to niewielkie białko wytwarzane przez komórki naszego organizmu. Chroni przed wolnymi rodnikami, wzmacnia układ immunologiczny
i wykazuje działanie detoksykacyjne. Glutation reguluje przemiany wielu związków oraz aktywność enzymów
w organizmie.  Jego stężenie w naszych komórkach zmniejsza się wraz z wiekiem. – W celu zwiększenia go należy uwzględniać w swojej diecie produkty bogate w cysteinę – aminokwas zawarty w białym serze, jogurcie,
wieprzowinie, kurczaku, indyku, kaczce, granoli, płatkach owsianych i zarodkach pszennych.  Również sięgając
po wielosmakowe batony Go On!, można skutecznie wspomóc jego produkcję – radzi Ewa Tomczyk, specjalista ds. żywienia Sante. Jest on zużywany pod wpływem wielu bodźców takich jak, choroba, stres, zmęczenie, wysiłek fizyczny. Bez niego komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i tym samym niszczeniu, organizm wykazywałby wówczas słabą odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn.

I jak INULINA

Jako naturalny prebiotyk jest idealną pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które wytwarzają ważne dla naszego zdrowia witaminy z grupy B i witaminę K oraz wspomagają wchłanianie ważnych dla kości minerałów: wapnia, cynku, magnezu, itp. Zdrowa flora bakteryjna jelit stanowi barierę dla chorobotwórczych bakterii, odciążając układ odpornościowy od nieustannej walki z mikroorganizmami, która osłabia cały organizm i czyni go podatnym na wiele chorób. – Inulina jest ważnym składnikiem batonów proteinowych Go On! Sante dostępnych w czterech smakach (kakaowym, żurawinowym, waniliowym i orzechowym), które pełnią funkcję szybkiej przekąski o dużej zawartości białka i węglowodanów. Dodatkowo inulina jest delikatnie słodka w smaku. Jej indeks glikemiczny wynosi 14 i wyróżnia się niewielką wartością energetyczną (1,5 kcal/1 g), dzięki temu mogą ją spożywać również diabetycy i osoby dbające
o linię  –  mówi Ewa Tomczyk, specjalista ds. żywienia Sante. Ponadto obniża pH jelita grubego ograniczając zachodzące w nim pod wpływem beztlenowców procesy gnilne. Dzięki stymulowaniu wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych może być także pomocna dla osób, u których za sprawą wielu czynników, np. stresu, nieprawidłowej diety, siedzącego stylu życia lub antybiotykoterapii, zaszły niekorzystne zmiany w mikroflorze bakteryjnej jelit.

W jak WITAMINA B12

Witamina B12 często nazywana „czerwoną witaminą” jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, wytwarzania składników krwi oraz syntezy materiału genetycznego. Bierze aktywny udział w przemianach metabolicznych zarówno przed, jak i po treningu. Zmniejsza uczucie zmęczenia oraz wzmacnia układ odpornościowy
i pokarmowy. Nie jest syntetyzowana w organizmie, więc musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Znajdziemy  ją
w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka, sery, ryby, mięso. – Witamina B12 zawarta w produktach nabiałowych jest szczególnie dobrze przyswajalna przez organizm – przypomina Ewa Tomczyk, specjalista ds. żywienia Sante. Osoby dorosłe powinny spożywać 2,4 µg witaminy B12 na dobę. Zapotrzebowanie to może się jednak różnić
u poszczególnych osób. Batony Go On! Sante w czterech smakach zawierają całodzienną dawkę – od 2,65 µg do 2,9 µg witaminy B12, co stanowi ponad 100% dziennego zapotrzebowania, a baton Go On! Energy – 1,4 µg.

Baton Go On! ENERGY

Dla osób szukających dawki energii w ciągu dnia dobrym rozwiązaniem jest baton Go On! Energy wzbogacony w żeń – szeń i guaranę, który przyczynia się do zwiększenia efektywności i wydajności organizmu podczas wysiłku. Ponadto zawiera on kofeinę, której ilość porównywalna jest z zawartością tego związku w jednej filiżance kawy i tym samym ma działanie pobudzające. Jest źródłem magnezu, który wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia oraz utrzymanie zdrowych kości zębów.

Materiały prasowe firmy Sante

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *