Szacowany koszt: 30 zł (wrzesień 2015 r.)
Deser dla 7-9 osób
Składniki:
250 g masła
250 g cukier kryształ
120 ml wody
30 g kakao E.Wedel
420 g mleka w proszku
200 g pokruszonych herbatników
130 g orzechów laskowych
Prostokątna forma do pieczenia o długości ok. 20 cm
Sposób wykonania:
KROK 1:
Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w garnku.
KROK 2:
Masę ostudzić do temperatury około 45 stopni. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, całość dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek z mleka.
KROK 3:
Dodać pokruszone herbatniki i orzechy. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą.
KROK 4:
Formę z masą włożyć na 4 godziny do lodówki, aby dobrze zastygła. Blok po wyjęciu z formy można polać wedlowską czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do gorącego mleka.
Wszystkie prawa zastrzeżone dla witryny Towartojesc.pl. Kopiowanie przepisu dozwolone tylko z podaniem źródła.
Źródło przepisu: Wedel.