Przetwory mleczne z dodatkiem jagód zawsze wyjątkowo mi smakują. Owo upodobanie ma pewnie źródło w dzieciństwie. Jako chłopiec wakacje spędzałem u wujostwa na wsi, a pierogi z jagodami były częścią letniego menu.
Dlatego teraz chętnie sięgam po skyry jagodowe, a ostatnio odkryłem w osiedlowym sklepie jogurt jagodowy Mlekpol. Czy to warto jeść?
Składniki: mleko, cukier, jagody 2,1%, białka mleka, skrobia modyfikowana kukurydziana, substancja zagęszczająca pektyny, barwnik: antocyjany, koncentrat aronii, koncentrat jabłkowy, aromat, kultury bakterii jogurtowych.
Skład wskazuje na kompromis między jakością a ceną. Mogłoby być więcej jagód a mniej koncentratów z innych owoców, ale wówczas cena poszłaby w górę.
Poza tym w opakowaniu jogurtu kryje się aż 12 łyżeczek cukru! Gdyby jego zawartość pochodziła od owoców byłoby znacznie lepiej, a tak mamy taki ulepek smaczniutki aż miło.
Waga i układ krwionośny nie pokochają tego jaogurtu, ale nasze uwielbienie cukru – na pewno!
Jogurt jagodowy Mlekpol zajmie miejsce w drugiej pięćdziesiątce rankingu To Warto Jeść 2020, głównie z racji ceny – 1,99 zł za opakowanie w Carrefour (2020 r.)
Jogurt jagodowy 400g Mlekpol | |
Wartość odżywcza w 100g | |
Wartość energetyczna (kcal) | 88 |
Tłuszcz (g) | 2,2 |
w tym tłuszcze nascycone (g) | 1,4 |
Węglowodany (g) | 14 |
w tym cukry (g) | 14,0 |
Białko (g) | 3,1 |
Sól (g) | 0,1 |
Błonnik (g) | b.d. |