Krem rumiankowy – przepis na krem

Krem pielęgnacyjny rumiankowy

Pełna garść suszonych kwiatów rumianku, 100 ml olejku ze słodkich migdałów, 20g kitu pszczelego, czysty słoiczek na gotowy krem. Wszystkie składniki kupisz w Sklepie Wiązowna.
1. Do słoika wsyp kwiaty rumianku i powoli wlewaj olejek, aż przykryje kwiaty. Słoik zamknij i zostaw w słonecznym i ciepłym miejscu na 6 tygodni.
2. Olejek przefiltruj (np. za pomocą filtra do kawy) do żaroodpornego naczynia. Dodaj kit pszczeli i i wstaw naczynie do garnka z wodą.
3. Podgrzewaj wodę na kuchence i stale mieszając, roztop wosk w olejku. Uważaj jednak, by mieszanina olejku i wosku zbyt mocno się nie zagrzała!
4. Naczynie wyjmij z wody. Płynną mieszaninę olejku i wosku przelej do czystego słoika.

Źródło tekstu i zdjęcia: “Sielskie życie”, 3/2012

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *