Nutella – słodki, mdlący deser na śniadanie

55 procent cukru, tłuszcze roślinne nasycone, orzechy i trochę kakao – to Nutella. Gdzie obiecane pożywne i energetyczne śniadanie dla moich dzieci? Polska telewizyjna reklama Nutelli ani słowem nie wspomina o cukrze, natomiast aktorka grająca mamę zapewnia, że dzięki Nutelli jej dzieci „dobrze się odżywiają”.



W USA konsumenci właśnie wygrali z koncernem Ferrero, produkującym krem Nutella. Athena Hohenberg, matka dziecku z San Diego w Kalifornii, poskarżyła się do sądu. Przeżyła szok, gdy okazało się, że Nutella wcale nie jest zdrowa, zawiera dużo cukru, utwardzone oleje roślinne. Szok matki podzielili inni klienci. Złożyli pozew zbiorowy. Doszło do ugody. Na odszkodowania koncern wydał prawdopodobnie 3 miliony dolarów i chce zmienić promocję marki, a także etykietę produktu.

Każdy, kto kupił w USA słoiczek z Nutellą od stycznia 2008 r., dostanie prawie cztery dolary od słoiczka. Jednak nie więcej niż 20 dolarów.

Ferrero sprzedaje Nutellę w ponad 75 krajach. Krem wymyślił w 1940 r. Pietro Ferraro w północnowłoskim mieście Alba. Nutella zawiera przede wszystkim cukier, oleje roślinne, orzechy, kakao, odtłuszczone mleko.

Składniki kremu Nutella: 
Cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja), wanilina.

Wartości odżywcze kremu Nutella:

Źródło: Ferrero Polska


Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *