W Lidlu pojawiły się różne rodzaje past warzywnych pod wspólną nazwą Wawrzyniec. Kupiliśmy tę z pastą z ciecierzycy, pieprzem i czarnuszką, ponieważ lubimy te przyprawy.
Skład produktu zachęca prostotą i naturalnością, przedstawia się następująco: ciecierzyca 47% (ciecierzyca – 20,7%, woda, sól, cukier), seler, olej rzepakowy, woda, cebula, nasiona słonecznika, sól morska, koncentrat soku z cytryny, cebula suszona, czarnuszka – 0,3%, pieprz – 0,3%. Trudno się do czegoś przyczepić, tym bardziej, że to przecież produkt zamknięty w słoiczku. Spodziewałem się konserwantów. W wydaniu rankingu To Warto Jeść 2018 pasta warzywna wyprodukowana przez Zakłady Tłuszczowe Kruszwica zajmie całkiem dobre miejsce, znajdzie się też w doborowym towarzystwie.
Wawrzyniec dostarcza tłuszczów, ale mało nasyconych. Niemal nie zawiera cukru, który – jak wiadomo – jest “be”, ale za to relatywnie dużo dającego uczucie sytości i ułatwiającego trawienie błonnika. Tak! To warto jeść! Z chlebkiem i ogórkiem kiszonym smakuje jak najlepszy pasztet mięsny.
Cena w 2018 r. – 4,99 zł za słoiczek 180g
Pasta warzywna z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką 180g Kruszwica | |
Wartość odżywcza w 100g | |
Wartość energetyczna (kcal) | 232 |
Tłuszcz (g) | 19,2 |
w tym tłuszcze nasycone (g) | 1,4 |
Węglowodany (g) | 8,8 |
w tym cukry (g) | 1,2 |
Białko (g) | 3,8 |
Sól (g) | 1,5 |
Błonnik (g) | 4,6 |