Przepis na tani, prosty, pyszny blok czekoladowy

Masa kakaowa gotuje się w garnku na małym ogniu. Dzieci grzecznie podchodzą w kolejce i palcami jak Kubuś Puchatek wyjadają czekoladę. Wafle kruszą, dodają, mieszają. – Pyszne. – Dobre. – Smaczne – komentarze jak zapach czekolady roznoszą się po domu.

Blok czekoladowy z ciastkami orzechowymi; mieszanka studencka na zdjęciu
jest elementem dekoracyjnym
Blok czekoladowy z waflami tortowymi

Składniki:
120ml wody
250g masła roślinnego (najlepiej masła tradycyjnego)
1 szklanka cukru
420g mleka w proszku niegranulowanego
3 łyżki kakao
4 wafle tortowe (ewentualnie paczka ciastek typu “Amerykanki” od Wedla lub inne ciastka z orzechami); my użyliśmy ciasteczek Choco Nut marki Fine Food (Makro).

Sposób przygotowania:
Na bardzo małym ogniu rozpuść masło roślinne (masło tradycyjne), wsyp cukier, dolej 120ml wody. Mieszaj do zagotowania, aż cukier się rozpuści. Bardzo energicznie mieszaj, aż powstanie masa bez grudek.
Dodaj kakao.

Zdejmij garnek z ognia z masą do ostygnięcia. Dodaj sproszkowane mleko do uzyskania jednolitej masy.Wsyp pokruszone wafle (ciastka). Bardzo intensywnie mieszaj.
Przełóż masę do formy – keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj brzeg. odstaw do wystudzenie, a następnie włóż do lodówki na około trzy godziny.
Po wyjęciu podawaj blok pokrojony na kawałki.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *