Ciasteczka mocno czekoladowe |
Ciasteczka mocno czekoladowe
Składniki (na około 35 ciastek):
125 g masła (w temp. pokojowej)
160 g brązowego cukru
185 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
100 g mlecznej czekolady
80 g białej czekolady
60 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Czekolady posiekać na małe kawałki.
Miękkie masło, cukier i jajko zmiksować na jednolitą masę. Do masy wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao (masa będzie bardzo gęsta). Na końcu dodać posiekane czekolady i wymieszać je z ciastem przy użyciu łyżki.
Z ciasta formować kulki i układać na blaszce, każdą kulkę lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować min. 3 cm odstępy (ciastka „rozleją się” na boki).
Ciastka piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Po upieczeniu, wyciągnąć blachę z ciastkami z piekarnika i na chwilę odstawić żeby ciastka lekko stwardniały. Następnie przełożyć ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Źródło przepisu: Przepisy Joli