Spirulina – bogactwo mikroelementów

Spirulina to wysuszone glony występujące w czystych głębinach morskich. Potocznie nazywana zielonym złotem oraz wodnym żeńszeniem.

Stanowi niezwykle bogate źródło składników odżywczych.
Dzięki nieprawdopodobnej zawartości białka (65%) organizm łatwo ją przyswaja. Jest najbogatszym, roślinnym źródłem ważnych dla życia witamin B, B1, B12, oraz A, D, E, K. Dla przykładu: 1g Spiruliny odpowiada w przybliżeniu porcji 1 kg różnych warzyw, zawartość w Spirulinie karotenu jest 14 razy większa niż w marchwi, zawartość żelaza – 25 razy wyższa niż w szpinaku. Spirulina zawiera wszystkie podstawowe minerały, pierwiastki, sole mineralne i enzymy, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować.
Stopień przyswajalności tych składników wynosi ok.95%, co pozwala na szybkie przywracanie równowagi fizjologicznej i zwiększenie ogólnej odporności organizmu.

Sposoby użycia:
Maseczka na twarz
Przed nałożeniem maseczki zrób dokładny peeling twarzy. Rozrób sproszkowane algi w miseczce z letnią wodą, aż do uzyskania jednolitej masy. Na twarz nałóż wyjałowiony gazik nasączony ciepłą wodą, następnie rozsmarowując na nim dokładnie algi. Dzięki gazie, dobroczynne minerały z alg o wiele lepiej się wchłaniają. Po 20 min. Ściągnij maseczkę, opłucz twarz wodą i nałóż krem nawilżający.

Odżywka do włosów
Kup dowolną odżywkę do włosów, dodaj do niej sproszkowane algi, a następnie wymieszaj i nałóż na włosy. Spirulina zamieni zwykłą odżywkę w kosmetyk znany ze specjalistycznych gabinetów kosmetycznych. Taka forma nadaje się do codziennego stosowania.

Koktajl do picia
250 ml mleka, 1 banan, kulka lodów waniliowych, 1 łyżeczka (ok. 5 gram) spiruliny zmiksuj w blenderze. Otrzymasz doskonały pożywny koktajl o zielonej zdrowej barwie, który dostarczy Ci wszystkich niezbędnych minerałów i witamin.
Również jako dodatek do potraw, jogurtu.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *