Zioła lecznicze w kuchni polskiej

My tu, w Sklepie Wiązowna, jesteśmy jak bohater wiersza “Życiorys” Zbigniewa Herberta czytamy wszystko:

Czytałem to co pod ręką: o socjalizmie naukowym 
o lotach kosmicznych maszynach myślących 
i to co lubiłem najbardziej: książki o życiu pszczół 
A tego czerwcowego poranka sięgnęliśmy po “Zioła lecznicze w kuchni polskiej”. A że bardzo lubimy kminek, zwróciliśmy uwagę na przepisy z kminkiem.



Ziemniaki pieczone z kminkiem
Składniki: 50 dag ziemniaków, 1 łyżka kminku, 3 łyżki masła, sól
Ziemniaki obrać, pokroić na małe cząstki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować 10 minut. Odcedzić, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posypać wiórkami masła, kminkiem i solą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec, aż będą miękkie. Podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do mięs.
Słone paluszki z kminkiem
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 kostki masła, 20 dag drożdży, 1 łyżeczka miodu, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka kminku, olej sól.
Mąkę wymieszać z jednym jajkiem, masłem, drożdżami, mlekiem oraz miodem. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Potem ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Pokroić na paseczki szerokości około 1 centymetra. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać solą oraz kminkiem. Piec na złoty kolor w temperaturze do 180 stopni Celsjusza.
W książce znajdziecie mnóstwo innych przepisów na dania z bazylią, czarnuszką, majerankiem, oregano, tymiankiem i innymi ziołami.
  
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *