Ciasteczka z bakaliami. Nie tylko tygryski wiedzą, co dobre |
My tu, w Sklepie Wiązowna, nie możemy doczekać się świąt Bożego Narodzenia. Stąd już teraz pojawił się pomysł, a zaraz za nim jego realizacja – upieczenia świątecznych ciasteczek z bakaliami.
Ciasteczka z mieszanką studencką. Pachną jak marzenie |
Ciasteczka z piekarnika wyjechały pachnące, nie zdążyły dobrze ostygnąć, a zniknęły w buziach dzieci, które wykorzystały chwilę naszej nieuwagi niczym miś Po z filmu Kung Fu Panda. Co spuścisz z oka, to już myszkuje po szafkach w poszukiwaniu słodyczy. Sądząc po szybkości, z jaką ciastka wyparowały, musiały być bardzo pyszne. Ja też tam byłem, a com widział i słyszał, w przepis umieściłem:
Świąteczne ciasteczka z bakaliami
Składniki:
280g mąki pszennej
230g miękkiego masła
80 g cukru pudru
1 szklanka – 1,5 szklanki mieszanki studenckiej
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
Czas przygotowania: do 20 min
Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier, cynamon i wanilię. Miksujemy, aż składniki dobrze połączą się z masłem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest aksamitne i stanowi jednolitą całość dodajemy mieszankę studencką.
Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczamy (najlepiej szklanką).
Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w 175 stopniach (do uzyskania złoto-brązowego koloru).
Z jednej porcji otrzymamy 30-40 ciasteczek.