Świąteczne ciasteczka z bakaliami

Ciasteczka z bakaliami.
Nie tylko tygryski wiedzą, co dobre

My tu, w Sklepie Wiązowna, nie możemy doczekać się świąt Bożego Narodzenia. Stąd już teraz pojawił się pomysł, a zaraz za nim jego realizacja – upieczenia świątecznych ciasteczek z bakaliami. 

Ciasteczka z mieszanką studencką. Pachną jak marzenie

Ciasteczka z piekarnika wyjechały pachnące, nie zdążyły dobrze ostygnąć, a zniknęły w buziach dzieci, które wykorzystały chwilę naszej nieuwagi niczym miś Po z filmu Kung Fu Panda. Co spuścisz z oka, to już myszkuje po szafkach w poszukiwaniu słodyczy. Sądząc po szybkości,  z jaką ciastka wyparowały, musiały być bardzo pyszne. Ja też tam byłem, a com widział i słyszał, w przepis umieściłem:

Świąteczne ciasteczka z bakaliami

Składniki:
280g mąki pszennej
230g miękkiego masła
80 g cukru pudru
1 szklanka – 1,5 szklanki mieszanki studenckiej
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu

Czas przygotowania: do 20 min

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier, cynamon i wanilię. Miksujemy, aż składniki dobrze połączą się z masłem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest aksamitne i stanowi jednolitą całość dodajemy mieszankę studencką.
Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczamy (najlepiej szklanką).
Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w 175 stopniach (do uzyskania złoto-brązowego koloru).
Z jednej porcji otrzymamy 30-40 ciasteczek.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *