Przepis pochodzi z kanału: thermomix_czarowanie
Chicken burger
Składniki na bułki :
✔️380 g mąki pszennej
✔️250 g mleka
✔️ 15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
✔️15 g cukru
✔️30 g oleju rzepakowego
✔️5 g soli
Dodatkowo:
✔️żółtko
✔️1 łyżka mleka
1. Mleko, drożdże oraz cukier umieszczamy w naczyniu miksującym, ustawiamy 2 min/40 stopni/ obroty 1.
2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na funkcji „ ciasto” 3 minuty bez założonej miarki.
3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy czysta ściereczka i odstawiamy na około 40-60 minut.
4. Ciasto dzielimy na cztery części , formujemy bułki , przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia około 20 minut.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułki smarujemy mlekiem z żółtkiem. Pieczemy 15-20 minut.
Mięso :
✔️2 pojedyncze filety z kurczaka
1.Przecinamy w pół , marynujemy w 100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z 1,2 soli , 1,2 łyżeczki słodkiej papryki, 1,4 łyżeczką bazylii, 1,2 łyżeczką czosnku granulowanego. Odstawiamy do lodówki na godzinkę.
2. Filety obtaczamy w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych (90g), wymieszanych z bułka tarta (30g).
Filety pieczemy w piekarniku 15 minut- 200 stopni.
Sos:
✔️4 łyżki majonezu
✔️4 łyżeczki wody z korniszonów
✔️2 łyżki musztardy
✔️ 1 łyżeczka cukru
✔️ 1 łyżeczka octu
✔️ 1,2 łyżeczki soli
✔️ 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
Składniki łączymy .
Składamy burgera, dodając: sałatę lodową , pomidora, korniszony lub ogórki kiszone.
Aby obejrzeć dokładny sposób wykonania zapraszam do obejrzenia rolki u thermomix_czarowanie.
Pychota!